Rönnen i hedendom och folktro

Föga förvånande är rönnen, Sorbus aucuparia ett träd som haft betydelse i förkristen tro och senare i folktron. De karaktäristiska röda bären och bladen, små och sågtandade gör rönnen lätt att känna igen. Det är ett livskraftigt träd även som funnits i Sverige i cirka 14 000 år och som är landskapsträd för Norrbotten.

Snorre skriver i sin edda att Tor tillsammans med Loke skulle vada över en flod. Vattnet steg men Tor lyckades få tag i grenen av en rönn och kunde därmed ta sig över.

”Då såg Tor uppe i en ravin att Geirröds dotter Gjalp stod med en fot på var sida av floden, och det var hon som gjorde att floden växte. Han tog upp en stor sten ur floden och kastade mot henne och sade: ›En flod ska dämmas vid mynningen.‹
Han missade inte vad han siktade på. Och i samma stund nådde han land och fick tag i en rönnbuske och tog sig upp ur floden. Därför är det ett talesätt att rönnen är Tors räddning.”

Citatet ovan kommer från Snorres Edda i översättning av Karl G Johansson och Mats Malm.

Att rönnen med sina röda bär förknippas med den rödskäggige dunderguden passar ju bra, kanske har man sagt att bären blev röda på grund av denne gud? Vidare ska tilläggas när det talas om Tor att rönnen har sagts skydda för åska. Ja inte bara åska utan alls slags trolldom, häxkonster och annat farligt. Tor är ju guden som skyddar så rönnen är då bra som skydd mot det onda.
I Dalsland tog man när kalvarna släpptes ut på bete för första gången och slog dem med en rönnkvist tre gånger, de fick även sina namn vid detta tillfälle.

De bästa rönnarna är dock de så kallade flogrönnarna. Ibland händer det att frön från rönnen hamnar på andra träd bland klykor där det redan finns organiskt material och där slår rot.
Slagrutor av rönn ska vara extra bra. Om det blir mycket rönnbär på hösten har man ansett detta som ett tecken på att det ska bli en kall vinter.

”av rönnträ tillverkas gärna slagrutor, kvastskaft och vandringsstavar. Fäbodjäntor använde föremål av rönnträ som beskydd när de var ensamma ute med djuren. Ljudet från en lur av rönnträ sades skrämma bort björnar. Rönnens trä och bär har en starkt beskyddande kraft, särskilt för kvinnor. Bär ett halsband av rönnbär när du behöver extra beskydd och tur. Rönnbär trädda på en tråd kan hängas i fönstret eller dörren som beskydd för hemmet. Skyddar mot blixtnedslag”

Citatet ovan kommer från Hella Nathorst-Böös bok Häxans årstider, magisk trädgård året runt.

En annan och får man säga romantiskt användning av rönnen kommer från Bohuslän: ”man kan få rönnbär i fickan på någon så blev den kär i den person som lagt dem”

Inom matlagning har rönnen främst använts som gelé men även som krydda i brännvin förekommer. I äldre tider brukades rönnen och dess bä som nödföda då bären kunde komplettera spannmål i gröt och bröd.

4 kommentarer på “Rönnen i hedendom och folktro

  1. Hedningen skriver:

    Stor tack för denna vackra artikel – som värmde mitt hjärta just idag, liksom nästan allt annat du skriver – ibland kortfattat, men som rymmer mycket. Lustigt nog hade jag själv för någon dag sedan tänkt ge mig in på precis samma ämne, med tanke på årstiden; men nu hann du före. Istället skrev jag i tre dagar på en lång kria, som började med en krukskärva eller ett Ostrakon i Egypten, och som nära nog slutade som utkastet till en hel historisk roman, efter att ha försökt bearbeta en hel del självupplevt på vägen mellan dessa två punkter, samtidigt som jag ville undvika att slira allt för mycket, och ändå vara någorlunda klar och redig i allt, som om jag skrev ett synopsis om historia för gymnasie-elever. Varför jag ens tog mig mödan att göra detta vet jag inte riktigt, men nu är det försent för ånger… Men tråden om växter och träd är värd att ta upp igen…

  2. […] Mera om Rönnen – och särskilt Flogrönn, som kanske var ”Misteln” i Baldersmyten, kan ni läsa under ”I Naturen” under artikelarkivet. Även ”Ideell Kulturkamp” som i dagarna skrev ett inlägg om rönn, kan med fördel läs… […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s