Snorre Sturlassons dödsdag

Snorre Sturlassons dödsdag

23 september 1241 mördades Snorre Sturlasson. Den norske kungen Håkon var den som beordade mordet. Den som höll i mordvapnet var Gissur Thorvaldsson som var svärson till Snorre.

I en maktkamp mellan ovannämnde Håkan och en man vid namn Skule jarl hade Snorre tagit Skules parti, författaren var själv en av Islands mäktigaste män och hade varit lagman för alltinget på Island vilket skulle kunna motsvara en modern statschef.

Men det är inte politiken och dess intriger Snorre Sturlasson som var född 1179 kommer att minnas för. Nej Snorre kommer att minnas att han samlade in de gamla sagorna och sägnerna från den förkristna tiden och räddade därmed mycket kunskap om asar och vaner. Vikingarnas skaldekonst och mycket annat som riskerat att gått förlorat. Hans verk den yngre eddan samt hans Heimskringla som tar upp de nordiska kungarna med tonvikt på Norge, den avslutas år 1177 har innehållet mycket kunskap om äldre tider även om det förstås finns kritiker. Vidare ska Snorre även nedtecknat Egil Skallagrimssons saga som handlar om hedningen och bärsärken Egil.

Vi hedningar av idag är skyldiga Snorre ett stort tack för hans forskarinsats.

Fantasibild föreställande Snorre Sturlasson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s