Insändare i Nya Åland: Får man ifrågasätta globaliseringen?

”Toivonen kan inte göra något åt globaliseringen” var en insändarrubrik i Nya Åland för en tid sedan. Utan att blanda mig i vad den ene eller andre tycker anser jag ändå man borde få ställa frågan får man ifrågasätta den?

Globalisering har skett i olika perioder och i olika omfattning. Under vikingatiden kom nordborna i kontakt med andra folkslag. Men få personer kom till Norden.

På 1300-talet pågick en globalisering då mongolerna behärskade ett rike från Kina till Svarta havet. Men denna globalisering då människor och varor förflyttades snabbare ledde till digerdöden som började i Kina men som via Medelhavet kom till Europa.

Jämför med dagens pandemi. De som hyllar globalisering hyllar aldrig att sjukdomar tack vare denna process har lättare att spridas.

Kristendomen, islam, demokratin och marxismen har alla en global och universell agenda. Alla ska vara med, alla måste vara med. När man i dessa religioner/ideologier dödat människor brukar det alltid som ursäkt sägas att de ville väl. Man vill ju skapa ett globalt samhälle där alla är med och ingen utanför.

Men ändå så borde man ha rätt att ifrågasätta. Alternativet till att ifrågasätta är att lyda blint. Men det är väl inte så kul?

Låt Toivonen ifrågasätta, han kanske kommer med konstruktiv kritik. Makthavare som bara omger sig med ja-sägare anses vara farliga makthavare.

HENRIK ANDERSSON

publicerad på Nya Ålands hemsida 2020-11-12 http://nyan.ax

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s