Bokrecension: Islams värsta fiender

Den brittiske författaren Paul Hill har gett ut en bo som på svenska fått titeln Islams värsta fiender, tempelriddarna i krig under 200 år. Tempelriddarna var som de flesta vet en kristen riddarorden som stred mot islam i Mellanöstern och som förknippas med korstågen. Det är en gedigen bok Hill skrivit. Med många illustrationer samt kartor blir de 256 sidorna inte bara en historia om en riddarorden utan i lika stor grad en berättelse om de korståg som utgick från Europa mot det så kallad heliga landet. Tempelriddarna var främst verksamma här tills islams krigare blev dem övermäktiga. Boken tar upp mängder med information om vapen, borgar och hur orden var uppbyggd. Ett rejält minus är dock att Hill inte tar upp varför orden på påvens order dras in och varför det hela slutar med att stormästaren för tempelriddarna tillsammans med några av sina män bränns på bål. Detta borde fått en mer ingående analys. Vidare borde måhända de myter och spekulationer som finns om tempelriddarna och deras förmodade påverkan av dagen frimureri.

Islams värsta fiender kan vara en bra bok för den som är intresserad av korstågen och vill ha en saklig, författaren är fascinerad av riddarna men är mycket saklig, nästan neutral i konflikten mellan kristendom och islam, en konflikt som ju pågår ännu.

Boken får en stark trea i betyg av fem.

ISBN 978-91-88885-27-2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s