Från botten av havet till långt bortom molnen!

Från botten av havet där Ran vistas till långt bortom molnen där Asgård är där Oden sitter i sitt torn. Det är en mycket lång sträcka. Men denna sträcka bevisar hur mycket rymd det finns inom den nordiska hedendomen. Däremellan finns det otaliga gudamakter varav vi till namnet känner 147 stycken, om man nu räknar med Loke och dottern hans.

Asatron har kan man säga en gudinna eller gud för de flesta faser av livet. Med iv menar vi inte bara den enskilde individen utan livet i Midgård. Jord är ju såväl den asynja som den jord vi vandrar på.

Vi har en mångud men också två andra mångudomligheter som har hand om ny och nedan. I Havet finns det förutom Ran och hennes make Ägir nio döttrar samt Njord som väl är den viktigaste. Denne van är ju fader till flera gudamakter och dessa har i sin tur barn. Jaktgudinna heter Ull och jaktgudinnan nämns Skade. Rent juridiskt har människan såväl Tyr som Forsete.

Tron är ständigt närvarande, sedan att man ofta kan säga att gudamakterna inte alltid är det är en annan sak. Men det är inte så dumt med distans heller. Kommer man för nära Sol blir man bränd.

Asatron har ganska snälla makter, nu räknar vi inte med Loke som är alla illasinnades skyddsherre. Vi har Eir, läkekonstens gudinna men inte någon elak motsvarighet som skapar sjukdomar. det finn säkert några illasinnade makter borta i utgård som skapar sådant, men de är inte gudomliga och ej värda åkallan men kanske åtal?

Skyll inte det som är dumt och fel i världen på gudarna. De gör nog vad de kan. Det som är dumt och fel är i någon annans perspektiv bra och rätt. Havsgudinnan Ran ser världen på sitt sätt från djupet, medan Oden i sin tur ser från ovan. I dödsrikets perspektiv är det säkerligen helt logiskt att kalla en säng för sjukbädd. i Tors perspektiv är det helt rätt att kalla en hammare för Mjölner, krossaren men inte hos tursar och troll. där är en asaguds hammare fel.

Blir ni något klokare av dessa rader så väl bekomme, annars får ni dricka ur Mimers brunn och ni hittar den.

Ran har sitt perspektiv på saker och ting.
Det har Oden också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s