Om mänsklig dumhet, Odens kunskap och Frejas kärlek!

När corona, Trump och Estoniakatastrofen hela tiden påminner en om att världen är skapt av en jätte är det skönt att finna inspiration i religionen. Världsalltet är mer än käbbel, bråk och misstro på planeten jorden eller som vi säger Midgård. Världen är inte ond, den är dum. Men mot dumhet finns bot. Boten heter kunskap och kunskapens gud är Oden. Denne Oden är den högste guden. Världen vi lever i är inte kärlekslös, men dessvärre kärleksfattig. Boten heter kärlek. Freja är den förnämsta av gudinnor.

Oden, Ville och Ve gjorde vad de kunde när de skapade världen och människorna. Men man kan inte begära att för att dra till med en liknelse att världens bästa kockar ska göra världens bästa maträtt av sur mjölk, ägg som är halvårsgamla eller annat som inte är tiptop. Gudarna straffar oss inte men de kanske inte heller hjälper oss när vi är dumma. Stoppar du handen på en varm spisplatta så lär du dig den hårda vägen att man inte ska göra så. Om du vet att lömsk flugsvamp är giftig så klaga inte om du blir sjuk om du äter den. Människan som art har lärt sig mycket genom tidsåldrarna på detta sätt.

Så hedra gudarna med att försöka att inte var helidiot samt finna kärlek i tillvaron.

Må gudar och gudinnor vara med er!

Oden lärde sig kunskap den hårda vägen. Människor får också lära sig den hårda vägen.
Vad vore livet utan kärlek? Freja är nu inte bara kärleksgudinna men det viktigaste är ändå kärleken. Oden dör vid ragnarök så mycket kunskap kommer gå förlorad. Men Freja överlever och det är ju trösterikt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s