Gudinnor som har relation med jättar

Det är allmänt känt att gudar har relationer med jättinnor. Njord gifte sig med Skade, Frej äktade Gerd. Oden har med Grid sonen Vidar och Tor har med Järnsaxa sonen Magne. Asarnas anfader Bor är gift med Bestla och har med henne sönerna Oden, Ville och Ve. Det är med andra ord vanligt förekommande att gudar har relationer med kvinnor av jättesläkt.

Två fall finns där gudinnor har relation med jättar. Mest känd är förstås Ran som med jätten Ägir har nio döttrar. Man får nog utgå från att Ägir fått del av sin frus gudomliga status genom äktenskap på samma sätt som Skade och Gerd blivit gudinnor. Den andra kända relationen är den Gefion hade med en jätte med vilken hon fick fyra söner. Här är det dock inte tal om äktenskap, gudinnan använde sig av jätten för att få fyra söner och sedan var det bra med det. Ungefär som när Oden kurtiserade Gunnlöd en gång i tiden. Gudamakterna har sina motiv och skäl för sina handlingar.

Loke är förstås undantaget. Han är jätte som blir gud då han blir Odens blodsbroder och hans maka Sigyn blir då gudinna. Hon verkar inte blivit av med denna rang efter makens fall.

Ran gift med Ägir vill bjuda folk på fest!
Gefion skaffade med en jätte fyra söner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s