Lakakoffa, Vänerns eget lilla sjömonster

Lakakoffa, Vänerns eget lilla sjömonster

Vid öarna Torsö och Brommö i Vänern finns hon Koffa, eller Kåffa. Andra säger Lakakoffa. Hon trivs här men även på Kållandsö har man hört tals om henne. Hur hon ser ut vet man väl inte riktigt exakt. Men hon ska vara någon slags blandning mellan en lake och flickebarn. Sjömonstret eller ska vi kanske hellre säga sjörået roar sig med att tynga ner fiskarnas krokar och ibland blir hon så tung att de inte kan dra upp. Liten men tung är hon. Hon beskrivs alltid som liten till växten och det berättas om att hon fryser. Om man får upp henne i båten kan man gott ge henne en halsduk eller vantar och släppa tillbaks henne. Hon tackar då antingen genom att ge fiskelycka eller varna för dåligt väder. Kanske gör hon både och? De som däremot inte var vänliga emot henne kunde straffas med att aldrig mer få någon fisk.

Koffa är en mycket västgötsk dam då hon ju bara håller till vid detta landskaps del av sjön. En del tror ju inte riktigt på att hon finns. En lite kuslig förklaring är att Koffa är minnet av ett barn som drunknat i Brommösund mellan Torsö och Brommö. Andra att det är en stor fisk eller rör sig om bottennapp. Kanske är det så att vintertid då laken fiskades att fantasin började arbeta där ute på Vänerns is? Laken är ofta vaken på natten och dess utseende med skäggtömmen har nog satt fantasin igång hos mången fiskare.

Från Vänerns värmländska del närmare sagt vid Hammarö finn ett annat lakebaserat monster, Lak-Kätta som är ett monster med sju huvuden och som ofta hugger på lakekroken.

Koffa förknippas som sagt med vattnen runt Torsö, söder om denna ö ligger Onsö som tyds som Odensö och mellan de två ligger Dillö som sägs hetat Friggön men fått nytt namn efter en kvinna med detta namn enligt en notis från 1740-talet. Kanske går tron på Koffa tillbaka i förkristen tid?

Källor

Tryckta källor

Lakeboken, porträtt av en insjöfisk 1995.

Sällsamheter runt Vänern 1990.

Internet

Västarvet, natur och kulturarv i västra Götaland https://www.vastarvet.se/kunskap–fakta/sanningar-och-myter/vanerns-eget-storsjoodjur/

Vänermuseet, fisket och fiskaren i Vänern http://www.vanermuseet.se/wp-content/uploads/2014/10/Fisket_och_Fiskaren_2013.pdf

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s