Danska kungar del I: Fredrik VIII

Danska kungar del I: Fredrik VIII

Nu börjar äntligen en ny artikelserie. Den kommer handla om vårt älskade broderland Danmarks kungar. Ja inte alla, men några av dem ska vi ta och berätta om under året. De kungar som under Kalmarunionens dagar även styrde i Sverige tar vi dock inte med.

Först ut är Fredrik VIII.

Fredrik VIII eller som danskarna säger Frederik 8. (Danska och norska regenter använder romerska och inte latinska siffror) föddes tredje juni 1843. föräldrarna var den blivande Kristian IX och Louise av Hessen-Kassel. Kristian blev arvtagare till tronen då hans kusin kung Fredrik VIII inte hade några legitima barn. Kristian blev tronföljare 1853 och sonen Fredrik arvfurste. Som blivande regent fick Fredrik som 1863 blev kronprins främst en militär utbildning. Studier gjordes även i brittiska Oxford en kort tid. 1863 då fadern blev kung fick sonen vara med i statsrådet. Året därpå utbröt det dansk-tyska kriget och Fredrik var med som löjtnant.

Fredrik skaffade kontakter och gjorde resor varav en del med politisk betydelse. Resorna gjordes till Storbritannien, Tyskland, Ryssland men även Sverige. Kronprinsen besökte även Färöarna och Island som då tillhörde det danska riket.

Fadern ville däremot inte ge sonen något större inflytande i politiken. Kungen var konservativ men kronprinsen mer liberal. När krig åter utbröt denna gång mellan Tyskland och Frankrike 1870 var Frederik för neutralitet.

Forfatningskampen eller på svenska författningsstriden varade mellan 1866 till 1901. Striden handlade om införandet av parlamentarism men också att öka antalet röstberättigande. Kungen var som redan nämnts konservativ men kronprinsen var positiv till dess genomförande.

29 januari 1906 blev Fredrik kung efter att ha varit kronprins i hela 43 år. Även om parlamentarismen införts så blev för den skull inte kungen en galjonsfigur. Fredrik vill stärka Islands ställning inom det danska riket, han verkade för att ha ett bra förhållande till Tyskland. En kris 1908 skedde då justitieministern Peter Adler Alberti visat sig förskingrat omkring 15 miljoner danska kronor. Kort innan skandalen var ett faktum hade den danske regeringschefen Jens Christian Christensen övertalat kungen att belöna Alberti med ordnar och andra förtjänsttecken fick avgå.

Kungen var mycket missnöjd och besviken och Christensen fick lämna makten.

1909 tillsatte kungen den radikale Carl Theodor Zahle till att leda regeringen trots att denne och Fredrik var oense i försvarsfrågan. Zahle ville inte tillsätta lika stora resurser som kungen till försvaret men kungen lät ändå Zahle styra. Återigen ett bevis på att kungen inte bara accepterade utan även ville vara en konstitutionell monark.

1912 avled kung Fredrik VIII den 14 maj. Efter ha varit på semester vid franska Rivieran stannade han till i Hamburg. Kungen gick ut utan uppvaktning men drabbades av en hjärtattack. Han hade sedan en tid haft hjärtproblem och resan till Rivieran hade varit ett försök att återfå hälsan. Kung Fredriks insats i dansk historia är främst att han var den förste kung som på allvar accepterade parlamentarismen. Vid sidan om politiken var Fredrik en flitig frimurare.

Fredy för så kallades Fredrik i familjekretsen gifte sig 1869 med den svensk-norska prinsessan Louise 1851-1926, dotter till Karl XV. De fick åtta barn varav två söner blev kungar. En över Danmark och en över Norge. Äktenskapet var inte utan bekymmer. Fredriks maka accepterades inte av hans mor och systrar samtidigt var han själv otrogen.

Som valspråk hade Fredrik VIII ”Herren är min hjaelper”.

Fredrik med sin svenskfödda gemål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s