Nicaragua under andra världskriget

Nicaragua under andra världskriget

Nicaragua förklarade krig omedelbart efter den japanska attacken mot Pearl Harbor. Den nionde december förklarade presidenten Anastasio Somoza García krig mot Japan och tre dagar senare mot Tyskland och Italien.

Även om Nicaragua inte var aktivt involverad i andra världskriget, kvalificerade den sig för Förenta staternas militära stöd för utlåning i utbyte mot amerikanska militärbaser Corinto. Ytterligare transporter av handeldvapen och transport- och kommunikationsutrustning följde, liksom en del utbildnings- och lättflygplan.

Tre handelsfartyg från Nicaragua förlorades i kriget av tyska ubåtar, men inga sjöman eller passagerare dödades. Cirka 300 tyskar eller ättlingar till tyska emigranter greps. Till och med ett litet antal italienare och medborgare från andra axelstater greps. Många av tyskarna skickades sedan till USA. Några av dem byttes mot allierade krigsfångar. Tyska och italienska egendom beslagtogs av myndigheterna.

President García förklarade krig mot axelmakterna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s