Kornguden och julmarknad.

Den första december eller om man använder den gammelnordiska kalendern den första i julmånanden var en söndag. Det var därmed skyltsöndag och många affärer hade extra öppet. De kristna passade på att fira advent. Flera julmarknader hölls denna dag.

Föreningen besökte dagen till ära Skara. Affärerna var öppna, föreningar och tyvärr ett och annat politiskt parti var ute på torg och gator. Marknad och utställning var det även i Fornbyn vid Västergötlands museum. Museet var öppet och det som fick lite extra uppmärksamhet var den så kallade kornguden från Vånga.

De lärde säger att guden egentligen är en medeltida, troligen från 1200-talet avbild av aposteln Petrus. Men denne avbild bars runt på åkrarna i Vånga långt fram i tiden. Detta gjorde man för att få god skörd. Det sägs ju att man bar runt Frejs avbild i äldre hedniskt tid. På 1820-talet var det missväxt och då slog en arg och besviken bonde sönder näsan på kornguden. – Kallar du detta för havre? Lär han ha sagt och kastat några få sädesax i förtvivlan för att sedan slå på statyn.

Kornguden. En synkretistisk gudskult i Västergötland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s