Kuba under första världskriget

Kuba under första världskriget

Kuba förblev neutralt under de första krigsåren, men hade starka band till USA. President i Kuba sedan 1913 var Mario García Menocal. Det fanns grupper i Kuba som var missnöjda med Menocal och en av förklaring till varför Kuba gick med i kriget var just för att presidenten ville få mer stöd hos den mäktige grannen. Dagen efter att USA förklarat krig mot Tyskland gjorde Kuba detsamma. Senare under året förklarade Kuba även krig mot Österrike-Ungern. Tyskar och medborgare från Dubbelmonarkin som befanns sig i Kuba arresterades. Fartyg som tillhörde dessa länder och som befann sig i kubanska hamnar beslagtogs och dessa skepp sändes vidare till USA. USA tilläts anlägga militärbaser på ön. Det fanns planer på att sända trupper till Europa, men det blev ingenting av detta, mest på grund av att striderna upphörde i november 1918.

Ett fältsjukhus med omkring hundra läkare och sköterskor sändes till Frankrike. Det beslutades efter ett förslag av en senator att 33 kubaner skulle utbildas i USA till piloter och mekaniker. Ledaren för kubanerna var kapten Francisco Terry Sanchez. Några av dessa piloter anlände sedan till västfronten, däribland Sanchez. Löjtnant Santiago Campuzano fick fransk tapperhetsmedalj.

Helt undvek inte Kuba krigets fasor. 27 oktober 1918 gick ett kubanskt fartyg Chaparra med ett tonnage 1510 ton på en tysk mina utlagd av en ubåt. Sex personer omkom. Kubas viktigaste insats under kriget var dock att man var en viktig producent av råsocker.

Presidenten som förklarade Tyskland krig i april 1917 Mario García Menocal.

Nyheten att Kuba förklarat krig proklamerades i landets tidningar.

Fartyget Chappara som förliste efter att stött på en tysk mina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s