Hundra år sedan freden i Brest-Litovsk

Hundra år sedan freden i Brest-Litovsk

Freden i Brest-Litovsk var det fredsavtal som undertecknades 3 mars, 1918 i staden Brest i dagens Vitryssland mellan den nybildade Sovjetrepubliken under Lenin och centralmakterna, Tyskland, Österrike-Ungern, Bulgarien och Osmanska riket. Freden ledde till att Ryssland som nu hade en kommunistisk regering drog sig ur kriget men också att Finland, Estland, Lettland, Litauen, Vitryssland och Ukraina som varit del av tsarväldet nu var självständiga stater. För Finlands del betydde det att ryssarna slutade ge stöd till den röda sidan i det pågående inbördeskriget medan de vita i sin tur fortsatte få hjälp från tyskarna, vilket ledde till att de vita segrade. Osmanerna fick en del landområden i Kaukasus.

Ententen fortsatte dock stöda de vita i de inbördeskrig som brutit ut i Ryssland. Lenin och hans anhängare kunde nu ägna all sin tid till att bekämpa sina fiender inom Ryssland medan centralmakterna kunde lösgöra miljontals soldater som kunde sättas in på västfronten, samt ta del av ett stort skadestånd som ryssarna lovade att betala. Förhandlingar hade inletts 22 december året innan. Tysklands representant var utrikesminister Richard von Kühlmann, dubbelmonarkin företräddes av Ottokar Czernin, Justice Popoff var Bulgariens förhandlare och Osmanska riket företräddes av Mehmed Talaat. Ryssarnas främste förhandlare var Leo Trotskij.

Freden undertecknas 3 mars 1918. Ryssar till höger och deras fiender till vänster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s