Varför den gnostiske hedningen måste besitta såväl visdom som kunskap

Varför den gnostiske hedningen måste besitta såväl visdom som kunskap

Den gnostiska tron är inte en platt naturreligion där gudarna endast är personifieringar av naturens makter och mänskliga egenskaper. Ej heller är den gnostiska tron en universell frälsningslära där alla måste tro och därmed tvingas att tro. Både naturreligionen och den universella frälsningstron är platta till sitt innehåll. Man kan lika dem vid en målning. Hur vackert det än är på den ena sidan, finns det en baksida. Det gnostiska kan liknas vid en staty eller rentav en byggnad. Statyn är tredimensionell och den kan beskådas från olika håll och i olika perspektiv. Byggnaden är än mer mångfacetterad. Inomhus, utomhus ovanifrån, underifrån, ja perspektivet är oändligt.

Gnostikern arbetar mycket med liknelser, metaforer och symboler. Någon bokstavstro är det inte, ej heller är den dogmatiskt. Men den kräver mycket av den troende. För att förstå liknelser, metaforer och symboler måste man vara intelligent och kunna besitta såväl som tillgodogöra sig visdom. Kunskap är ett måste, ja kunskap är kanske viktigare än visdom, för den sista kommer ur kunskap. För att kunna förstå det gnostiska måste man helt enkelt vara allmänbildad. Man måste ha kunskap om det mesta, men framförallt inom historia, konst, litteratur och musik. Fördel är det om man behärskar någon eller några av de sköna konsterna.

Asatro är i månt och mycket en poesireligion. Alla dikterna och sångerna i den äldre, den poetiska eddan är på vers. Klarar man inte av att läsa vers och förstå något därav, ja då blir det svårt att få ut något av det budskap som finns i dikterna. I alla tider har konst, musik och skådespeleri varit del av religionen. I det gamla Grekland var just teater från början en del av den hellenistiska religionen.

Kunskap är makt och det är därför Oden ger sig ut på eviga resor i världsalltet, i den hedniska världen är inte allt skapat från början där ingenting nytt sker och allt redan finns där från början. Världen är inte, den skapas och den byggs ut hela tiden. Ny kunskap måste till för att komplettera den gamla. Gnostikern får genom visdom och kunskap också makt, makt att utveckla sina andliga förmågor och utveckla sitt liv och därmed ge mening åt sitt liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s