Katolska fältherrar del X: Charles-Bonaventure de Longueval

Katolska fältherrar del X: Charles-Bonaventure de Longueval

I Arras föddes i början av januari 1571 Charles-Bonaventure de Longueval. Friherren till de Bucquoy Maximilian von Longueval och Margueritha de Lille var föräldrarnas namn. Faderns ätt var ursprungligen fransk och räknades som uradel. Sonen växte upp och blev krigare, det hade såväl fadern som många andra i släkten varit. Charles-Bonaventure de Longueval tog tjänst i den spanska armén och stred i det krig som varade mellan 1568-1648. Det åttioåriga kriget mellan spanjorer och holländare som efter en tids vapenvila utbröt 1621 och därmed blev en del av det trettiåriga kriget. Förvisso blev denna konflikt en del av det svensk-danska kriget 1643-1645 då Holland hjälpte sina svenska allierade mot danskarna. Den unge krigaren stred för kung Filip II och den katolska tron, karriären gick bra och vid 26 års ålder kom en utnämning till överste. Slaget vid Nieuwpoort 1600, belägringen av staden Ostend som varade i tre år mellan 1601-1604 och belägringen av Groenlo kan nämnas som några av meriterna. Artilleriet var vapenslaget de Longuevals gjorde till sitt. 1614 kom utnämningen till general för artilleriet. Året innan hade spanske kungen Filip III utnämnt honom till riddare av det gyllene skinnet. I början av 1600-talet hade de Longueval kommit i kontakt med en av de mäktigaste personerna inom ätten Habsburg, ärkehertig Albert. 1610 for de Longueval till Frankrike för att vara sändebud för ärkehertigen i samband med kung Henrik IV begravning.

Mattias I, kejsare sedan 1612 utnämnde de Longueval till befälhavare strax efter återkomsten från franska hovet. När upproret utbröt i Prag 1618 befann sig fältmarskalken Charles-Bonaventure de Longueval i norr. Han skyndade till sin kejserliga herre och satte upp en här som skulle krossa de upproriska. 10 juni 1619 möttes vid Sablat en kejserlig och upprorisk här. de Longueval var befäl över 5000 kejserliga soldater som mötte 3000 fiender under Ernst von Mansfeld. Kejsarens sida segrade. Kriget fortsatte och den kejserlige befälhavaren intog flera fästen som hölls av de upproriska. Samma år tog Siebenbürgens furste Gábor Bethlen och gav sig in i kriget. Den nye fienden till kejsaren drog med en här på 16 000 man mot Wien. de Longueval följde efter och hotet mot Wien avvärjdes. Året därpå deltog de Longueval vid den stora segern vid Vita bergen. Tillsammans med ligans ledare Tilly besegrade de Longueval de upproriska vilket ledde till flera års nederlag för protestanter och andra fiender till kejsaren. Kejsaren belönade rikligt sin framgångsrike fältmarskalk.

Kriget var dock inte slut. De upproriska fortsatte att kämpa. Staden Neuhäusel hölls av upprosmän och de Longueval ledde belägringen. Under striderna stupade Charles-Bonaventure de Longueval den tionde juni. Det har sagts om de Longueval att han var en försiktig befälhavare som undvek att ta risker och helst anföll i överläge. Som ledare vid belägringar var han en av sin tids skickligaste. Det var en stor förlust de kejserliga fick vid Neuhäusel.

Då familjen de Longueval innehade friherreskapet, senare grevskapet de Bucquoy kallas ibland Charles-Bonaventure de Longueval för bara de Bucquoy i historieböckerna. 1606 gifte sig Charles-Bonaventure de Longueval med Maria Maddalena Biglia 1573-1654 dotter till en adelsman från Italien. Sonen i äktenskapet, Charles Albert blev även han krigare i kejsarens tjänst.

Med röd fältbindel, marskalkstav och rustning avbildas Charles-Bonaventure de Longueval på denna målning gjord några år efter hans död.

Kopparstick föreställande den kejserlige fältherren. Sticket är gjort efter en målning gjord av Reubens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s