Tjeckiens nationaldag

Tjeckiens nationaldag

I dubbelmonarkin Österrike-Ungern började under slutet av 1800-talet flera nationella minoriteter kräva utökade rättigheter och några rentav självständighet. Många tjecker och slovaker trodde de skulle få det bättre om de bildade en självständigstat. När första världskriget utbröt var det tusentals tjecker och slovaker som valde att slåss för ententen mot dubbelmonarkin. I krigets slutskede närmare bestämt den 28 oktober 1918 utropades republiken Tjeckoslovakien. Men republiken hade stora problem och 1938 började staten falla sönder. Året efter utropades Slovakien som självständigt och Tjeckien blev ett protektorat under Tyskland. Republiken återupprättades efter andra världskriget. Nu hamnande Tjeckoslovakien under kommunistsikt styre. Friheten kom åter efter kalla krigets slut, men nu ville Slovakerna åter bilda en egen stat. Så gjordes också. 1993 blev den första januari två stater till Slovakien och Tjeckien. Tjeckerna valde dock att ha som nationaldag den 28 oktober tillminne av den första republiken som utropades 1918.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s