Yrsa

Yrsa

Adils kung över svearna och son till kung Ottar Vendelkråka for på viking. Adils och hans män for söderut till Saxland, det som idag kallas Tyskland. En av de som plundrades var kung Geirtjuv. Bland bytet som bestod av såväl guld som boskap och trälar fanns en vacker flicka. Yrsa var flickans namn och hon var både vis och klok. Yrsa hölls inte i fångenskap som de andra trälarna. Adils blev förälskad i flickan som sedan blev hans drottning.

Tiden gick, i danska Lejre härskade Helge Halvdansson. Kung Helge anföll Adils med en så stor och mäktig styrka att Adils såg sig tvungen att undvika strid och drog sig bort från den anklagade fienden. Helge tog byte hos svearna och Yrsa kom i hans våld. För andra gången i sitt liv fick Yrsa se sig som brud till en kung. En son föddes i äktenskapet. Sonens namn blev Rolf Krake. Åter gick tiden och den gamla drottningen Ålof kom. Hon berättade att Helge Halvdansson var Yrsas egen far! Ålof som varit gift med Geirtjuv hade haft en relation med Helge. Yrsa blev förskräckt och reste tillbaka till Adils och blev åter drottning hos svearna. Sonen Rolf stannade i Lejre och blev efter en tid Helges efterträdare som kung.

Adils kom nu i krig mot Åle den Oppländske. Kung Åle var från Norge. I ette stort slag möttes Adils och Åle. Rlf Krake hade anslutit sig till Adils, man får förmoda på sin moders begäran. I slaget som stod på Vänerns is stupade Åle. Efter slaget ville Rolf Krake ha lön för att han och hans bärsärkar bistått Adils. De for till Uppsala för att få sin belöning. Men Adils var som så många rika män snål. Adils försökte rentav mörda Rolf och hans män. Yrsa hjälpte sonen att fly. Adils vackraste och dyratse klenod var ringen Sveagris. Denna ring samt massa annat guld la Yrsa i ett horn som hon gav till Rolf. Under flykten kom Adils och hans män ridande efter Rolf Krake. Lejrekungen spred då ut guldet ur hornet och sitt av allt guld som han kastade iväg var ringen. När Adils med sitt spjut plockade upp Sveagirs från marken anmärkte Rolf syrligt att ” Nu har jag svinböjt den mäktigaste av svearna.”

Rolf Krake for hem. Yrsa sägs ha varit drottning hos svearna resten av sitt liv, så Adils lär ha förlåtit henne. Adils efterträddes hos svearna som kung av sin son Östen. Det sägs inte att Yrsa var son till Östen men det verkar troligt då hon var svearnas drottning livet ut.

Yrsa som ung drottning hos Svearna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s