Hels tjänare

Hels tjänare

Gudinnan Hel har tre tjänare i sin tjänst. Namnen på dessa är Modgunn, Ganglot och Ganglati. De tre syns vara av jättesläkt.

Modgunn, på fornnordiska Móðguðr är en väkterska som bevakar den bro som heter Gjallarbron och som står över floden Gjöll. Denna flod är gränsen mellan de levandes och de dödas värld. Hon frågar de som vill över bron efter deras namn och härkomst. Modgunn är en slags motsvarighet till Heimdall som vaktar Bifrost som leder till Asgård. Heimdall är en man som vaktar bron till den guden Odens boningar. Gudinnan Hels brovakt är passande nog en kvinna. De flesta makter inom asatron som förknippa med döden är ju feminina. Modgunns namn har en del velat tyda som ”krigstrött”. Onekligen ett träffande namn på Hels tjänarinna, för de som inte stupar i strid kommer ju till Hel.

Ganglot, även Ganglöt vet vi inte mer än att hon är Hels tjänarinna, hon verkar vara gift med den andre tjänaren Ganglati. Värt att notera att det även i Hel finns en man eller manlig princip i just Ganglati. I Odens dödsrike finns det ju valkyrior.

Ganglots namn sägs betyda långsam eller långsam vandrare, namnet Ganglati ska betyda ungefär samma sak. Men i de dödas värld går tiden långsam. Är man död så är man kan ju inte vara mer än död.

Ingen av tjänarna ha någon bestraffande funktion. Men Hel är ju inte ett monoteistiskt dödsrike för syndare, hit kommer de flesta.

Kanske inte tjänare i ordets egentliga bemärkelse men hunden Garm vaktar i Hel. Hunden ser till att ingen kan ta sig in i Hel obemärkt men hindrar nog också de som är i Hel att ta sig ut utan tillåtelse. Hels hund sägs vara blodig framtill på bröstet, kanhända han bitit någon som velat komma in eller ut ur gudinnans rike? Oden har ju vargar som vaktar, Gere och Freke. Garm påminner i sin funktion om Cerberus den hund som vaktar Hades i grekisk och romerske religion. När ragnarök infaller sliter sig Garm lös. Han anfaller Tyr som dödar och dödas av Garm.

Det ska tilläggas att i dansk och därmed även sydsvensk folktro nämns en häst, Helhäst som visar sig ibland vid kyrkogårdar. Hästen sägs ibland inte ha något huvud, men oftare att den har endast tre ben. Färgen på hästen är förstås svart. De som ser den kommer snart att dö. Troligen är berättelserna om hästen av senare datum. Men det kan ju tyckas passande att Oden har en häst med åtta ben så har Hel en med endast tre.

Få konstnärer har försökt avbilda de tre tjänarna. men här är i alla fall en illustration. Garm är med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s