Loke och draken två symboler för samma motiv

Loke och draken, två symboler för samma motiv

Den mest kända draken i Sverige är den som finns i Storkyrkan i Stockholm. Den är en del av gruppen ”Sankt Göran och draken” som tillverkades på riksföreståndaren Sten Sture, vanligen kallad den äldre. Efter den stora seger över danskar och unionister vid Brunkeberg lät riksföreståndaren tillverka såväl riddare som drake. Även andra skulpturer ingår i gruppen. Vid närmare beskådan av draken ser man att den är tvåkönad. Att draken har såväl manligt som kvinnligt kön ska symbolisera att ondskan har lätt att föröka sig. Runt draken finns små drakungar ska tilläggas.

I den nordiska religionen, även kallad asatro är Loke den ende som kan skifta kön. Loke är främst manlig men kan i behov byta skepnad. Loke förvandlar sig till ett sto och byter skepnad till jättinnan Tökk. Vidare ska sägas att i berättelsen om när Tors hammare Mjölner rövas ort av jättarna tvingas Tor klä ut sig till kvinna. Tor protesterar, men Loke har inga betänkligheter at klä ut sig till brudtärna och han själv kommer på den idén. Mycket mer kan sägas om Lokes utmanande av könsroller. Det får här räcka med att Njord far till Frej och Freja förebrår honom. I det förkristna samhället ansågs det vara fel att ifrågasätta könsroller och att utmana dem. Oden klandras för att han lärt sig sejd, någonting som främst utövas av kvinnor.

Loke har en son som är en orm. I nordisk tro är de flesta drakarna egentligen en slags lindormar. Långe farliga ormlikande väsen som spottar ettergift på folk. Mest kände draken är Fafner. Midgårdsormen som Lokes son heter är den störste draken/ormen i världsalltet. Lite ironiskt är det faktum att gudinnan Skade är den som sätter upp giftormen som droppar etter i ansiktet på Loke. Lokes orm skadar världen så Loke skadas av en orm. Lokes ulv skadar världen så hans ena son med Sigyn förvandlas till en varg och dödar den andre.

Loke och draken är symbol för samma motiv, motivet är ondska eller om man så vill den kraft som är negativ för människor och gudar. Men det är också en ondska som kan bekämpas och som förlorar i det långa loppet. Loke och hans söner överlever inte ragnarök.

Den berömda skulpturen Sankt Göran och Draken i Storkyrkan.

Loke och Sigyn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s