Calixtusdagen

Calixtusdagen

En mycket gammal indelning av året är att dela året i två delar, sommarhalvåret och vinterhalvåret. Vinterhalvåret börjar enligt indelning 14 oktober. I det gamla bondesamhället var dagen i runkalendern ett avlövar träd. Ibland var det även en påvemössa med för Calixtus som gett den 14 oktober sitt namn var påven Calixtus I vars pontifikat varade omkring 218-222. Då den julianska kalendern utgick och ersattes av den gregorianska 1753 i Sverige miste den 14 oktober sin betydelse. Namnet Calixtus utgick ur almanackan 1901. Första sommardagen är Tiburtiusdagen som infaller den 14 april.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s