Sigyn och jungfru Maria, en studie i hednisk och monoteistisk etik

Sigyn och jungfru Maria, en studie i hednisk och monoteistisk etik

Sigyn och Maria uppvisar vissa ytliga likheter. Därför kan de två tjäna som exempel för att åskådliggöra skillnaden mellan hednisk och kristen moral. Vi börjar med Maria som kallas jungfru, trots att hon fött barn. Maria är en extremt passiv person. En ängel besöker henne och säger att hon ska föda ett barn. Maria blir lite rädd och ängslig men fogar sig i sakernas tillstånd. När sonen sedan växer upp och börjar bråka med alla och döms till döden så står hon bara passivt och ser på. Ja hon gråter en skvätt men det är då allt. Maria har setts som den främsta kvinnliga förebilden i snart 1500 år allt sedan kristendomen blev statsreligion i Rom. En passiv och sexuellt oerfaren kvinna har varit alla kvinnors ideal i den kristna världen. Protestanterna tyckte att hon var så mjäkig att de till och med lät avskaffa den kult som fanns till hennes ära.

Sigyn är inte passiv. Tvärtom spelar hon en viktig roll i den hedniska tron och det när det går dåligt för henne. Innan Loke fångas och fängslas nämns knappt Sigyn. När ormgiftet börjar plåga Loke står hon inte bara still och gråter utan försöker lindar lidandet. Det lyckas inte alltid. Ibland hamnar det gift i Lokes ansikte, men Sigyn gör så gott hon kan och ger inte upp. Ja hon väntar sig inget medlidande av de andra gudarna och ingen belöning inför framtiden. Hon gör det hon anser vara rätt. Gråter gör hon nog, men sorgen övergår inte i förtvivlan. Sigyn gråter men agerar aktivt. Passivt se på och acceptera det man anser är dåligt gör inte en gudinna. Den mest kända gråterskan är Freja. Hon grät när maken försvann, sedan gav hon sig ut i världen och letade efter honom. Vi vet inte vad som hände, men vi vet att Freja inte sitter och lipar som ett kristet våp! Sigyn kanske har dåligt omdöme när det gäller män. Men kvinnor faller ju ofta för män som är ”farliga”. Vi kan måhända moralisera över hennes kärlek till Loke, men hennes etik är oklanderlig!

Men ska vi inte vara lite snälla mot Maria? Det är inte lätt att vara liten, svag och osjälvständig. Visst kan vi vara det. Freja har nog inte någon sympati för henne men det kan vi människor vara. Strikt taget är ju inte Maria en gudinna utan bara ”guds moder”. Fast när vi tänker efter så är ju monoteism strängt taget ingen religion alls. De har ju bara en gud och denne gud är ju osynlig!

En hednisk gudinna är aktiv, inte passiv. En hedning bör vara aktiv och inte passiv!

Jesus dör och morsan lipar. Mänskligt men inte gudomligt. Inget ideal värt att sträva efter.

Sigyn försöker hjälpa sin make. Maken är gudarnas fiende men makan kan man gott ha som föredöme!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s