Är Sigyn en kärleksgudinna?

Är Sigyn en kärleksgudinna?

Asatron har många kärleksgudinnor, Freja, Frigg, Lofn och Sjofn har alla med olika sorters kärlek att göra. Freja är kärleksgudinnan med stort K. Frigg förknippas med moderskärlek. Lofn och Sjofn har hand om andra former av kärlek, Lofn ser till att de som älskar varandra men som av olika hålls åtskilda får varan och Sjofn sysslar med den erotiska kärleken. Gott så, det finns väldigt mycket kärlek inom asatron.

Men Sigyn, Lokes maka är hon inte en slags kärleksgudinna hon med? När Loke på grund av sina brott straffas av gudarna är hon lojal mot sin make. Sigyn gör vad hon kan för att Loke inte ska få etter i ansiktet. En del nyhedningar har undrat om inte Sigyn är en slags symbol för alla de kvinnor i Midgård som lever i förhållanden där mannen förtrycker eller rentav skadar kvinnan. Men mycket dumt och elakt har Loke gjort, men han verkar aldrig vara någon hustruplågare. Om Loke varit stygg mot sin maka borde hon passat på att lämna honom när han straffats.

Det bör ju också sägas att gudarna skadade Sigyn när de lät den ene av hennes söner förvandlas till en varg som dödade den andre. Det är ju gudarnas ”fel” att Sigyn har det som hon har det. Loke har ju skuld i det som skett också, han borde ju insett att hans gärningar inte bara skulle slå tillbaka på honom utan drabba familjen också.

Sigyn stannar hursomhelst hos Loke. Det är av kärlek till maken. Sigyn har fullt upp med att förhindra maken från plågor så hon kanske inte är intresserad eller har möjlighet att lyssna på folk i Midgård, än mindre att bistå dem. Men för den som mist sin kärlek eller sina anhöriga kan hon ge inspiration och tröst. För om en gudinna kan lida, ja då kan vi människor också lida. Livet handlar inte om att undvika olyckor och smärta, utan att kunna hantera och klara av olyckor och smärta.

Sigyn kan gott sägas vara den olyckliga kärlekens gudinna.

Den olyckliga kärlekens gudinna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s