En insändare i Skaraborgsbygden: Sluta prata om ”folkkyrka”!

En insändare i Skaraborgsbygden:  Sluta prata om ”folkkyrka”!

Debatt

Under hösten har ett ord använts flitigt i pressen, ”folkkyrka”. Användarna är personer inom svenska kyrkan som hävdar att de vill ha en ”folkkyrka”. Vad de än åsyftar med det så glömmer de en sak, det finns ingen folkkyrka. Det finns ingen och det ska heller inte finnas en sådan ”folkkyrka” i dagens Sverige. Vi har religionsfrihet, svenska folket har rätt att tro på vad de vill eller inte tro alls om de föredrar det. De som talar om ”folkkyrka” tycks leva kvar i villfarelsen att det fortfarande finns en statskyrka och en officiell religion som stöds av staten. Det finns ingen sådan kyrka i dagens Sverige. Svenska kyrkan må vara det största religiösa samfundet men är inte en del av staten, den stat som ska prepresentera och tillvara ta medborgarna, folkets intresse.

I Sverige av idag finns otaliga kristna samfund samt muslimer, buddister, asatroende och ateister. Svenska kyrkan är inte deras samfund eller för den delen religion. Vi som inte är med i svenska kyrkan ska inte behöva buga oss för detta samfund eller anpassa oss efter detta samfund. Det borde också vara lovvärt att staten slutar försöka ha inflytande och kontroll över detta samfund. Statsminister Löfvén med sitt hot/löfte att ” Kyrkan kommer att vara en intressant arena för socialdemokratin inom oöverskådlig tid, jag kan inte se slutet på det engagemanget.” borde genast avbrytas.” Dags att såväl politikerna som svenska kyrkan går skilda vägar och det gör man bäst om man slutar prata om en ”folkkyrka” som inte finns!

Henrik Andersson

Insändaren publicerades på Skaraborgsbygdens hemsida 2017-09-13

www.skaraborgsbygden.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s