Aslög

Aslög

Fastän Sigurd Fafnersbane inte gifte sig med Brynhild fick de enligt sägnen en dotter. Dottern fick namnet Aslög. Efter mordet på sigurd och Brynhilds självmord började Atle, Brynhilds bror anklaga sina svågrar Gunnar och Högne för systerns död. Heimer som varit Brynhilds fosterfar tar då med sig Aslög och flyr. I en harpa förvarar han den lilla och även en del skatter. Under flykten kommer de två till ett äldre par Åke och Grima. Aslög är gömd i harpan. Paret inser att Heimer har en förmögenhet med sig och dödar honom. När de sedan undersöker harpan hittar de lilla Aslög som paret låter växa upp hos sig. Åke och Grima bor på en gård vid namn Spangereid vid Lindesnes, Norges sydligaste del.

De kallar henne Kraka och låter henne vara smutsig och göra simpla arbetsuppgifter. Flickan växer upp och när kungen Ragnar Lodbrok är ute på vikingafärd för att trösta sig, hans fru Tora Borgarhjort har nyligen avlidit. Ragnars mannar ska baka bröd och uppför en ugn. Men de får syn på Kraka som nu är en mycket vacker flicka trots smuts och trasor. Brödet bränns vid. Manskapet förebrås av Ragnar att brödet blivit förstört. Då berättar de om den vackra flickan. Ragnar blir intresserad och låter kalla henne till sig. Ragnar vill dock pröva henne och låter förklara att hon inte får komma vare sig påklädd eller naken, vare sig hungrig eller mätt, vare sig ensam eller ha sällskap. Kraka löser uppgiften. Hon kommer iklädd ett fiskenät. Hon har även ätit en vitlök och med sig har hon en hund. Vacker och intelligent är flickan som Ragnar blir förälskad i. Ragnar vill att Kraka ska följa med. Hon vägrar och låter förstå att hon först vill att han ska besegra sina fiender. Hon lovar dock att troget vänta på honom. Det sker och efter en tid kommer Ragnar tillbaka.

Innan kraka lämnade sina fosterföräldrar ska hon enligt vissa ha meddelat att hon inte tänkte skada dem trots att hon viste vad de gjort hennes fosterfar Heimer, men hon önskade att varje dag skulle bli sämre och sämre för paret och den sista dagen skulle vara den värsta. Man kan inte bråka med en kungadotter hur som helst!

Kraka följer med Ragnar och de får fyra barn. Kraka har inte nämnt något om sitt ursprung. Fyra söner får paret och de får namnen Ivar Benlös, Björn Järnsida, Vitsärk och Ragnvald. En tid går och när kung Ragnar vid ett besök i Uppsala hos sin lydkonung Östen Beli övertals Ragnar att gifte sig med dennes dotter Ingeborg. Men Kraka får besked om vad som sker i Uppsala. Sigurd Fafnersbane hade lärt sig förstå fåglalåt, det vill säg han kunde höra fåglarna tala, denna egenskap verkar dottern övertagit. Fåglarna berättade att Ragnar skulle gifta sig. När Ragnvald återkom berättade Kraka att hon egentligen var dotter till Sigurd och Brynhild. För att bevisa detta sa hon att hon var havande och barnet skulle bli en son och sonen ska ha en avbild av en orm i ögat. Det stämmer och sonen får namnet Sigurd Ormiöga. Kung Östen blir inte glad av att hans dotter inte gifter sig med Ragnvald, krig utbryter, men Ragnar segrar. Kraka återtar sitt namn Aslög.

Ragnar och hans söner är mäktiga krigare. Men folk börjar påstå att sönerna är större krigare än fadern. Ragnar Lodbrok ska bevisa att så är inte fallet. Med få skepp och lite manskap ska Ragnar erövra England där kung Ella styr. Aslög försöker förmå maken att stanna hemma. Han vägrar och hon ger honom en skjorta som det är trolldom i. Hugg och stick kan inte skada den som bär skjortan.

Ragnar besegras i slaget som utkämpas mot kung Ella och hans här. Den förtrollade skjortan gör att Ragnar inte skadas men han tas tillfånga. Ragnar kastats ner i en grop fylld med ormar. Ragnar som själv en gång dödat en lindorm dör nu i gropen. Aslögs söner hämnas sedan sin fader och blir mäktiga konungar. Aslög hörs sedan inte av mer i sagorna.

Kraka

Aslög

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s