Tillbad och dyrkade folk Hel i förkristentid?

Tillbad och dyrkade folk Hel i förkristentid?

Svaret på frågan får nog bli nja. Det finns inget känt ortsnamn uppkallad efter Hel, ingen avbild har heller hittats som tros föreställa gudinnan finns vad vi vet heller. Så någon kult av Hel har knappast funnits. Däremot så framkommer det bland annat i eddans dikter att folk önskar att Hel tar dem. Det sistnämnda är ju inte riktigt en tillbedjan till gudinnan utan mest en önskan att personen i fråga ska gå och dö.

Men eftersom det inte fanns någon kult av Hel förr så behöver man inte ha en sådan i dag heller. Tids nog hamnar de flesta ändå hos Lokes dotter och då får de tillfälle att stifta närmare bekantskap med henne. En god relation med dödens gudinna skadar nog ändå inte när man lever här i Midgård. Dödsrikets härskarinna ska dock inte ses i något dualistiskt perspektiv. Döden är inte nödvändigtvis god, eller ond. För den person som upplevt livet som något fruktansvärt kan döden vara en befriare, för de som levt et gott och bra liv är döden tragisk och hemsk. Kanske kan man se Hels två sidor, den levande och den döda sidan som bevis här på?

Hel är mycket, men det är inte den förvanskade ökenvarianten som monoteisterna kallar Helvete! Eviga straff finns inte inom asatron!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s