Heligt krig i asatrons namn under vikingatiden?

Heligt krig i asatrons namn under vikingatiden?

I Populär historia nummer 7 2017 finns en artikel som tar upp att vikingatågen kan vara religiösa krig. Folken i norr vände sig mot den expanderande kyrkans makt och startade alltså med andra ord ett heligt krig för att försvara sina traditioner och sedvänjor. Ny är dessa tankar inte helt nya. Östen Kjellman har redan publicerat likande tankar i sin bok ”Den forna seden” 1998.

Det vore kanske för mycket att säga att alla utökade kontakter med andra folk och länder enbart skulle handla om krig, men det ”första” vikingatåget mot klostret Lindisfarne 793 Vt. kan kanske förstås inte bara ur ett rövarperspektiv utan ur ett religiöst dito. Man anföll kloster och kyrkor, inte för att plundra utan för att man helt enkelt hatade munkar och präster!

Mer forskning på det religiösa och politiska området måste göras innan vi säkert kan veta varför vikingarna gav sig ut på sina färder.

2 kommentarer på “Heligt krig i asatrons namn under vikingatiden?

  1. MartinA skriver:

    Teorin nämns även i arkeologisk kurslitteratur om perioden. Och ges ett mycket stort utrymme i den populärvetenskapliga Hammer and the Cross av Robert Ferguson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s