Brynhild, en studie i rasism!

Brynhild, en studie i rasism!

I kulten av den germanska förkristna religionen spelar valkyrian Brynhild ingen roll, men i myten är hon en av de viktigaste aktörerna. Brynhild är i särklass den mest egensinniga och ödesmättade karaktären i eddans hjältesånger. Hon är också i särklass den mest styvsinnta kvinnovarelsen. Hon har få eller inga jämförelser med andra myter.

Brynhild trotsar självaste Oden som straffar henne med sömntörne. Hon väcks av drakdödaren Sigurd men luras att gifta sig med dennes svåger Gunnar. Brynhild hämnas detta genom att låta Gunnar och hans bror Högne döda Sigurd, bara för att själv ta sitt liv. Väl på resan till Hel kan hon inte låta bli att komma i gräl med en jättekvinna. Ja vi vet inte ens om Brynhild kommer fram till Hel. Kanske är det så att dödsgudinnan inte vill släppa in en så egensinnig och stursk dam?

Men Brynhild kan tjäna som exempel för såväl de som hävdar att asatro är en religion för alla som de som anser att man måste ha sitt ursprung i Nordeuropa. Brynhild är enlig sagorna dotter till Budle och syster till Atle. Dessa två är härskare över hunnerna, ett centralasiatiskt folkslag.

Global asatro

Då Brynhild är av hunnernas släkte men av Oden blivit en valkyria så är detta ett bevis så gott som något på att folk som inte har rötterna i Nordeuropa eller Europa för den delen kan vara asatroende. Valkyriorna är gudinnor, om än med låg rang. Brynhild är asatrons asiatiska gudinna!

Etnisk asatro

Då Brynhild sätter sig upp mot självaste Oden, trots att hon varit hans valkyria samt att hon bara orsakar splittring, svek och mord bevisar det att hon som etnisk främling inte passar in i asatron. Etniska främlingar förstör och orsakar förödande problem. Det enda de kan tillföra är kaos.

Slutsats

Asatron har inget universellt budskap, den är inte missionerande och det finns få regler vem eller vilka som kan tro på den och åkalla dess gudmakter. Man kan använda Brynhild som både bra och dåligt exempel. Men i den till synes eviga debatten vilka som får och inte får vara asatroende spelar Brynhild en viktig roll. Brynhild orsakade bråk i sagorna, nu verkar hon fortsätta bråka. Ironi eller konsekvens?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s