Peregrinus

Peregrinus

16 maj är en av alla de märkesdagar som försvunnit på grund av samhällsförändringar. 16 maj är Peregrinus. En dag man på sina håll tänt eldar och fört oväsen för att skrämma bort vilddjur för att förhindra att de ger sig på boskap. Blev förstås lite fest också. Finns uppgift att man skrek ”Per Grinius” när man gjorde oväsen. När potatisen kom till Sverige och blev föda för gemene man så ansåg den 16 maj vara en lämplig dag för att sätta potatis. Mannen som fått ge namn åt det hela sägs vara en kristen martyr som halshöggs i Frankrike år 304 vt. En vanlig teori är att dagen först ska ha uppmärksammats i Finland som ju förr var en del av Sverige.

En gallisk kristen blir dödad, blir firad i Finland och blir en del av den svenska basmaten. Ja seder och bruk lever sina egna liv ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s