Asatro och politik fungerar det?

Asatro och politik fungerar det?

Asatro är en religion. Men det är inte en världsfrånvänd religion. Men hur blir det egentligen när asatro möter politiken? Vi ska ta två exempel. Sveriges asatrosamfund och Svensk hednisk front.

Sveriges asatrosamfund bildades 1994. Samfundet var opolitiskt men blev efter ett tag uttalat demokratiskt och antirasistiskt. Många av de som var med och mång av de som tillkom då detta samfund startade hade rötterna i vad som kan kallas ”alternativrörelsen”. Samfundet blev allt mer vad som kan kallas ”politiskt korrekt”. Man var för mångkultur, stödde hbtq-rörelsen och fördömde nationalism. Men det blev viktigare att tro på demokrati än på asatron. Man till och med bytte namn på religionen och började föredra att kalla den för ”forn sed” och sig själva för ”fornsedare”. Samfundet började tappa medlemmar och hade ett midsommarblot 2016 vt där nio personer deltog.

Svensk hednisk front började sin verksamhet i mitten av 1990 talet. SHF var en del av Allgermanische Heidnische Front som bildades av den norske musikern och författaren ”Varg Vikernes”. AHF lade ner sin verksamhet 2006, då hade SHF redan slutat med sin verksamhet. Denna hedniska organisation var företrädare för en nationalistisk form av asatro, ”odalism” som kan sägas vara en radikalare variant av den mer kända ”odenismen”. Att SHF lade ner kan nog sägas ha sin orsak i att det var mycket politik.

Artikeln är inte skriven för att ta avstånd eller moralisera över folks politiska åsikter. Artikeln är till för att visa hur det går när det blir mer politik än religion. Det värdsliga blir viktigare än det andliga. Fornsedarna tycker det är viktigare att tro på demokrati och mänskliga rättigheter och odalisterna att tro på nationalism och rassegregering. Men de som vill syssla med politik i första hand gör oftast det ändå. Vi lever i en värld där ideologierna tagit över mycket av det som religionen stod för. Som historieprofessorerna vid Uppsala universitet säger. ”Skillnaden mellan religion och politik är namnet”. Det kan ju ses som en tanke att det enda uttalat religiösa partiet i riksdagen, kristdemokraterna riskerar att mista sina mandat. Det är svårt att läsa deklarationen om de mänskliga rättigheterna samtidigt som bibeln.

Så som avslutning. De asatroende som ägnar sig åt politik bör ta sig en tankeställare och de som vill bedriva organiserad asatro bör ta varning av artikeln. Det finns risken att ideologi blir viktigare än religion och det ska det inte göra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s