Den norske och danske kungen

Den norske och danske kungen

Christian Frederik eller Kristian Fredrik som han fått heta i svenska böcker om historia gjorde en märkvärdig karriär. Först var han kung i Norge och sedan kung i Danmark. Här kommer en liten biografi över denne monark.

1786 föddes Kristian Fredrik, fadern var arvprins Fredrik och modern var Sofia Fredrika av Mecklenburg-Schwerin. Den danske kungen Fredrik Vi hade inga söner som kunde överta tronen så Kristian Fredrik som var hans släkting blev tronarvinge. Vid denna tid var Danmark och Norge fortfarande i union, vilket länderna varit sedan medeltiden. 1813 sändes tronföljaren till Norge som ståthållare. Vid denna tid var i stort sett hela Europa inblandat i det stora kriget som brukar kallas napoleonkrigen. Danske kungen stödde den franske kejsaren och var därmed i konflikt med Storbritannien och tidvis även Sverige. Hösten 1813 hade Napoleon besegrats och Danmark anfölls av svenskar, britter, och ryssar. Kampen blev kort och svenskarna fick i freden Norge.

Kristian Fredrik godtog inte fredsvillkoren och samlade norrmännen till ett möte vid Eidsvoll i Akerhus fylke. Norge utropades som ett självständigt rike den 16 februari 1814. Men envälde som varit styrelseformen ville norrmännen ha. Man började omedelbart arbeta på en ny författning. 17 maj var den nya grundlagen klar och samma dag utropades Kristian Fredrik som kung efter att ha accepterat författningen.

Svenskarna var förstås emot detta, de menade även på att den danske kungen hade ett finger med i spelet, Kristian Fredrik var ju ny kung i Norge men fortfarande dansk kronprins. Förhandlingar började mellan norrmän och svenskar, det ledde inte till resultat så i slutet av juli anfölls Norge. Kriget blev kort. Redan den 14 augusti lovade den norske kungen att nedlägga kronan. Men ett viktig krav från Kristian Fredriks sida var att Norge skulle få behålla sin författning och ingå personalunion med svenskarna. Många svenskar ville nog att Norge skulle införlivas helt i svenska riket, ungefär som Finland en gång varit. Men kraven accepterades och den 10 oktober abdikerade Kristian Fredrik och for hem till Danmark.

Väl hemma i Danmark gifte sig exkungen med Karolina Amalia av Augustenborg och blev guvernör över Fyn. Odense blev residensen för kronprinsparet. Tidigare hade Kristian Fredrik vari gift några år med Charlotta Fredrika av Mecklenburg-Schwerin. Denna dam var dock otrogen och äktenskapet upplöstes 1810. Med Charlotta Fredrika hade Kristian Fredrik sonen Fredrik som senare blev dansk kung. Relationerna mellan kung Fredrik VI och hans tronföljare var inte alltid det bästa, men kungen dog 1839 och nu blev Kristian Fredrik kung under namnet Kristian VIII eller som danskarna skriver Christian 8. (Danska och norska regenter använder av någon anledning arabiska siffor medan alla andra regenter som exempelvis Sverige använder de latinska.)

I Norge hade Kristian Fredrik varit en konstitutionell monark, många i Danmark att enväldet skulle upphävas och en fri författning skulle införas. Så blev det inte Kristian VIII styrde enväldigt, även om han sina sista år tidvis övervägde förslaget om fri författning. I åtta år och 48 dagar styrde Kristian innan han avled 20 januari 1848.

Mannen som var kung i två länder men inte samtidigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s