Det finns inte en gud!

Det finns inte en gud!

Lofn är en asynja men hon är inte densamme som asen Meile. Sistnämnde gud har inte så mycket gemensamt med Njord som kommer från vanernas ätt. Denne Njord har inte så mycket att göra med läkekonstens asynja Eir. Läkekonstens gudinna är inte densamme som ödesgudinnan Verdandi.

Men alla gudamakterna som nämndes här är delar av samma religion. Många av gudamakterna är släkt med varandra men de är inte samme person för det. Du som läser detta tillhör samma släkt som din mormor och dina kusiner. Men ingen påstår bara för att du är släkt med din mormor att ni är samma person. Ingen kräver att du ska se världen med dina kusiners ögon.

Monoteisterna anser att det vara finns en gud. Där är fadern och sonen samma person! Dessvärre finns det hedningar som tror att alla våra gudamakter är olika aspekter av en, den enda gudamakten i världsalltet.

Måhända har alla stjärnor på himlavalvet samma ursprung, men de är ändå inte samma stjärna. Troligen har allt liv på jorden samma ursprung. Men de flesta människor känner inget större släktskap med morötter och gråsuggor.

Som hedning är man polyteist och som polyteist måste man tänka i nya banor. Än härskar monoteistnormen. Så länge denna norm, ja dogm härskar kommer asatron och andra hedniska rörelser aldrig vara något annat än alternativ. Men alternativ är inte norm eller måttstock.

Verka för polyteismen, säg till dig själv och till andra, det finns inte en gud, det finns flera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s