Balder och Jesus, mer skiljer än förenar

Balder och Jesus, mer skiljer än förenar

Något man alltid får höra är att Balder är en slags asatrons motsvarighet till Jesus. Anledningen är främst den att de båda dör.

Jesus: Är en del av treenigheten, kommer till jorden utför mirakel, dödas men återuppstår efter tre dagar. Meningen med Jesus vistelse på jorden är att han ska ta på sig mäniskornas synder för att bli deras frälsare. Det är meningen att han ska dö, drastiskt uttryckt.

Balder: Är den högstegudens och gudinnans son, är gift och har en son. Drömmer mardrömmar om sin död, de andra gudamakterna försöker hindra att så sker, mördas genom svek och återuppstår inte alls. Kommer eventuellt tillbaka efter ragnarök om Völvans spådom slår in.

Jesus ska dö och det är något Balder inte vill. I Baldersmyten finns inga människor med. Balder dör inte för att bli en ny frälsare. Den ende guden inom asatron med karaktär av frälsare är Balders far Oden som låter krigare komma till honom om de dör i strid. Ingen tror att Balder är en frälsare om man tror på honom och ingen kult av honom syns ha funnits. Några få ortsnamn tros åsyfta på Balder.

Balder faller inte in helt i de många vegetationsmyter där guden dör men återuppstår finns med. För Balder återuppstår inte alls, de försöker få ut honom ur Hel men det misslyckas. Gudarna hämnas också på anstiftaren till mordet. I kretsen runt Balder finns de två kvinnliga gestalterna Frigg, modern som försöker skydda sin son och Nanna, hustrun som dör av sorg. I myten om Jesus spelar jungfru maria en mycket passiv roll.

Balders död är inledningen till det som senare blir ragnarök, någonting gudarna försöker förhindra och uppskjuta. Jesus död är början på gudsriket. Balders död är något helt negativt, medan Jesus död trots allt år positivt då han tar på sig människornas synder och låter dem komma till himmelriket när de dör.

Balder är unik för asatron. Tor är i princip identisk med slavernas Perun och hinduernas Indra. Tyr och Mars identifierades med varandra redan under antiken. Oden och Merkurius ansåg ha mycket genensamt så romarna menade på att det var samme gud. Men Balder är vid sidan av den lika gåtfulle och komplicerade guden Heimdall en helt unik. Det finns ingen Balders gestalt i andra religioner. vissa försök att se Balder som en motsvarighet till Apollon finns men det är inte mycket som förenar. Apollon dör inte och i övrigt uppvisar de två inga större likheter de är förvisso en slags ljusgudar men myten om Balder kretsar mest om hans död. Även viss likhet med den feniciske Baal finns men även där är det mycket som åtskiljer.

Slutsatsen är att det är mer som skiljer Balder och Jesus åt än det som förenar. Balder är inte asatrons motsvarighet till Jesus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s