En insändare i SLA: Har kyrkan verkligen skilts från staten?

En insändare i SLA: Har kyrkan verkligen skilts från staten?

Svenska kyrkan:

Då den så kallade Svenska kyrkan har val i år kan det kanske vara fog att fråga om verkligen detta trossamfund skilts från staten? De etablerade partierna samt en del andra partier kandiderar i kyrkovalet. Inget annat samfund har partipolitik i sin verksamhet. Katolska kyrkan i Sverige har inga partipolitiska val, Sveriges muslimska förbund har inte blockpolitik inom sin verksamhet och nordiska asa-samfundet tillåter inte Sverigedemokraterna, Centern och Miljöpartiet göra politik inom samfundet. Då borde väl Svenska kyrkan sluta upp med sitt kyrkoval?

Staten borde också föregå med gott exempel nu när Sverige är mångreligiöst. Sammankomster och ceremonier bör inte hållas i Svenska kyrkan eller i något annat samfund heller. Staten bör heller inte ge skattepengar till olika samfund. Vidare borde riksdagspartierna sluta delta i Svenska kyrkans val och grundlagen som säger att konungen måste vara lutheran ändras. Man kan fråga sig om stat och kyrka verkligen skilts eller om de bara har skrivit äktenskapsförord?

Slutligen, svenska kyrkan tappade 85 848 medlemmar förra året, det borde vara en fingervisning att Svenska kyrkan inte är svenska folkets kyrka och det är folket i vår så kallade demokrati som ska styra!

Henrik Andersson

Insändaren publicerades i papperstidningen och på Skaraborgs Allehandas hemsida 2017-04-11. www.sla.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s