Svenska skådespelare del VII: Märta Ternstedt

Svenska skådespelare del VII: Märta Ternstedt

I Göteborgs stadsdel Annedal föddes Märta Ternstedt våren 1915. 1929, vid 14 års ålder började Ternstedt uppträda i små roller hos de så kallade ”spårvägsamatörerna”. Artistlivet fortsatte då hon dansade i några revyer men fick senare lite större roller. Vid sidan av scenen arbetade Märta Ternstedt på fabrik. Det upptäcktes att fabriksarbeterskan hade sångtalang och det blev studier i sång hos den berömda pedagogen Edit von Goethe. Det var även Goethe som såg till att Ternstedt fick kontrakt och fast anställning vid Stora teatern. Det blev främst operetter för flickan från Annedal. 1939 skedde debuten som solist. Förutom operetter blev det också revyer.

Märta Ternstedt blev en lokal kändis i Sveriges framsida och publiken kallade henne ”våran lella Märta”. I femtioårsåldern och framåt fick Ternstedt roller i olika tv produktioner i Göteborg. Några få filmroller blev det också. Men det som gjorde vår skådespelerska känd var den återkommande rollen som Jenny Löfgren i den långa tv produktionen ”Hem till byn”. I fem säsonger spelade den forna operettstjärnan mycket övertygande som bondhustru i ett västsvenskt samhälle som hotas av nedläggningar och avfolkning.

Hösten 1994 avled Märta Ternstedt. Hon gifte sig 1945 med skådespelaren Jerry Christensson 1898-1968.

marta-ternstedt-2

SVT1 Söndag 31 Augusti 2014: kl.11.10: Programtitel: Hem till byn Bildtext: Klassisk svensk dramaserie från 1971 av Bengt Bratt.  Foto: SVT Bilden får endast användas i programpresenterande sammanhang.  Fotografens namn, Sveriges Television samt programmets titel skall alltid anges.

Två bilder av Märta Ternstedt från serien ”Hem till byn”.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s