En insändare i Skaraborgsbygden: Fel av såväl sverigedemokraterna som Bonnier!

En insändare i Skaraborgsbygden: Fel av såväl sverigedemokraterna som Bonnier!

Action française var en fransk organisation som grundades redan 1899, de blandade en stark nationalism, med antidemokrati och antikommunism, motvilja mot judar och hat mot tyskar. De blandade även in en smula socialism i sitt koncept. Ja man kan nästan säga att de tjuvstartade det som 20 år senare blev fascism och nationalsocialism. Organisationen vurmade mycket för den katolska kyrkan och ansåg den religionen var bra för äkta och riktiga fransmän. Grundarna av Action française var dock till större delen ateister. Påven i Rom Hans Helighet Pius XII var förstås inte så glad åt detta. Så 1939 bannlyste påven Action française. Det drama som blossat upp i samband med sverigedemokraternas försök och avslag att hyra svenska kyrkans lokaler vid Flämslätt påminner lite om det som skedde i Frankrike. Men översätter man ett franskt drama till svenska försvinner en del i översättningen. Sverigedemokraterna snobbar stundom med sin kristna tro, bara för att de anser kristendomen är en slags motpol till islam. Fel och fult gjort av detta oppositions parti.

Men även biskopen Åke Bonnier gör fel. Han talar om kyrkans värdegrund. Men kyrkans värdegrund är ju byggd på religion. Kyrkan har aldrig i historisk tid stått för allas lika värde. Tvärtom har kyrkan alltid allierat sig med makthavarna. Det gör kyrkan nu då de ställer sig på etablissemangets sida mot sverigedemokraterna. Tron på en gud och frälsaren Jesus Kristus borde väl rimligtvis vara svenska kyrkans värdegrund? Inte undra på att folk lämnar kyrkan, och nu lär väl en av annan av Åkessons underhuggare bli ateister på riktigt.

Båda parterna gör fel, de är lika goda kålsupare när det gäller religion och politik. I år är det 320 år sedan svenska kyrkan lät avrätta Jon i Vartofta för trolldom. Det kan båda parterna som säger sig vara kristna fundera över.

Henrik Andersson

Artikel publicerades på Skaraborgsbygdens hemsida 2017-01-24

www.skaraborgsbygden.se

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s