Ericus transaltus

Ericus transaltus

24 januari är en dag som utmärks i runkalendern. En dödskalle med benknotor är symbolen för dagen som heter Ericus transaltus. 24 januari 1273 gavs order om att relikerna av kung Erik den helige skulle flyttas från den gamla domkyrkan till den nya. Den gamla domkyrkan är den som ligger vid Uppsala högar. Det bestämdes också att den 18 maj, helgonkungens dödsdag att relikerna skulle färdas tillbaka till Gamla Uppsala. Detta att bära runt helgonets lik har allmänt ansetts vara en kristen förvanskning av svearnas sed att bära runt en bild föreställande guden Frej för att få goda grödor. Ericus transaltus betyder på svenska Eriks förflyttande.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s