Första olympiska vinterspelen

Första olympiska vinterspelen

25 januari 1924 hölls de första olympiska vinterspelen. OS arrangerades i Frankrike närmare bestämt i Chamonix-Mont-Blanc. Invigningen gjordes av Gaston Vidal. Spelen kallades egentligen för internationella vintersportveckan”. Länder som deltog var Belgien, Finland, Frankrike, Italien, Lettland, Kanada, Jugoslavien, Norge, Polen, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tjeckoslovakien, Ungern, USA och Österrike.

De länder som tog mest guldmedaljer var Norge och Finland. Två guld tog Schweiz och Österrike. Belgien och Frankrike tog inga guld alls, måste varit försmädligt för Frankrike som anordnade spelen, medan övriga länder däribland Sverige tog 1 guld var. Totalt deltog i spelen 247 män och 11 kvinnor. Sverige tog guld i konståkning för herrar.

Det tävlades i 16 grenar i 9 sporter. Åskådarna var omkring 10 000. Spelen avslutades den 5 februari.

affisch-fran-spelen-1924

affisch-fran-spelen-1924-2

Affischer från spelen.

eden-avlags-vid-spelen-1924

Den olympiska eden svärs.

guldmedalj

Guldmedalj

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s