Farängladagen

Farängladagen

Tron att de döda besöker sina levande släktingar under julhelgen var allmänt utbredd förr och lever väl än idag. I äldre tider lät man julmat stå framme och man bäddade för de döda i sängarna eller lade ut julhalm där de kunde vila. Men dagen efter trettondagen, det vill säga den sjunde januari for de tillbaka till de dödas värld. Föreställningarna om döda som kommer tillbaka är förkristen tradition, Oden själv far ju med sina härskaror runt vid jul. Nu är tron på döda släktingar som besöker hemmen inte fult lika dramatiskt. Anledningen att de döda tros fara till himlen igen den sjunde januari har att göra med att julen anses avslutad då. I Danmark sluta julen detta datum, men julen i Sverige pågår ju en vecka till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s