Varför dog stjärngossetraditionen ut?

Varför dog stjärngossetraditionen ut?

Vid trettonhelgen alltså den femte och sjätte januari var det sed i många århundraden att främst pojkar och unga män klädde ut sig och medförde en stjärna fästad på en stång. De sjung och tiggde åt sig mat och dryck för att sedan ha fest. På de flesta platserna i Sverige där seden firats lever den inte kvar. Varför?

Kyrkan var ganska avogt inställd till seden med pojkar som gick runt och tiggde. Det var inte så fromma tillställningar och myndigheterna fick därför order om att motarbeta seden.

Allt fler och fler fick det ekonomiskt bättre under 1900-talets andra hälft. Behov att tigga ihop mat behövdes inte för att ha fest.

Förändringar i samhället med urbanisering och andra folkförflyttningar sedan slutet av 1800-talet gjorde att många seder försvann.

Luciafirandet har fått ökad betydelse och i lucians följe finns numera stjärngossar med. Fokus i dagens julfirande då det gäller uppträdande och sång sker främst vid den 13 december. För de flesta i dag är julen främst vid den stora julhelgen 24-26 december. Tid och kraft läggs inte längre på de mindre helgerna vid jul. Trettonhelgen är den del av julen som firas minst.

Stjärngossarna vid trettonhelgen är i princip döda. Men stjärngossarna lever och frodas vid Lucia. Men lite tur kan firandet vid trettonhelgen få en renässans.

Vi sänder en tanke till alla som var med i gångna tiders stjärngosseupptåg!

aldre-tiders-stjarngossar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s