Janus och Vejovis

Janus och Vejovis

I det romerska riket beslutades att årets första dag skulle infalla första januari. Månaden har sitt namn efter guden Janus. Vid sidan av Janus firar de som tror på den romerska religionen även guden Vejovis som romarna ansåg vara en av de första gudarna. När romarna kom i kontakt med grekerna identifierade de Vejovis eller som han stava ibland Veiovis med Asklepios, läkekonstens gud. Till denne gud offrade man för att ha hälsa under det nya året.

Janus var redan i hednisk tid en gåtfull gud som avbildades med två huvuden. Janus var guden och beskyddare för dörrar, men också floder. Man kan säga att Janus är en symbol för begynnelse och vägar. Varje månads första dag är tillägnas Janus och särskilt den första dagen i januari. I fredstid stängde romarna det tempel guden hade i Rom. Fast det skedde sällan att dörren låstes.

ijanus0001p1

Janus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s