Diwali
Divali, även ibland kallat deepavali på sanskrit दीपावली är en viktig hinduisk fest. Festen firas dels till minne av att Rama, guden Vishnus sjunde avatar besegrat demonfursten Ravana. Efter segern återkommer Rama till staden Ayodhya tillsammans med sin fru som Ravana rövade bort. Rama hade lämnat sin stad Ayodhya och varit borta i 14 år.
Ramas återkomst firas efter dennes exil i 14 år tillsammans med sin hustru. Lampor tänds för att välkomna Rama hem till Ayodhya. Rams hustru heter här Sita.
En annan anledning till att Divali firas är för att hedra gudinnan Lakshmi som är guden Vishnus hustru. Lakshmis blomma är lotusen och hon avbildas med fyra armar. I två av dem håller hon lotusblommor. Rött är en färg som associeras med gudinnan. Ibland avbildas gudinnan med guldmynt runt omkring sig eller att hon strör ut guldet. Lakshmi är en gudinna som representerar framgång och lycka.
Diwali är en högtid som firas fem dagar. Till Ramas ära och för att fira hans återkomst till sin stad tänder folket lyktor. Tidpunkten för festen är i månaden kartika vid tiden för nymånen.Det är en rörlig högtid som firas vid slutet av oktober, början av november.
Till gudinnan Lakshmi offrar man blommor och rökelse. Det heliga tecknet aum målas på dörrar och husen ska vara välstädade inför festen. Diwali är en ljusfest och man ska vid denna tid vara extra snälla mot sina medmänniskor. I Bengalen firas också gudinnan Kali denna tid, hon håller demonmakterna borta. Men Lakshmi firas också tillsammans med elefantguden Ganesha en gud som också är liksom Lakshmi en välvillig gudamakt är också enligt en del hinduer gudinnans fosterson då hon inte kunde få egna barn.
Fyrverkerier och dekorationer med ljus, nuförtiden även med konstgjorda sådana är vanliga. Lyktor med levande ljus sätt ut på floder och sjöar. Högtiden är på sina håll även ett nyårsfirande. Folk träffa sina släktingar och besöker sina vänner under de fem dagarna festen äger rum.
Ljusfesten firas med tända lampor.
Lakshmi och Ganesha.