Redan i hednisk tid kallade hedningarna sig för hedningar!

Redan i hednisk tid kallade hedningarna sig för hedningar!

Fä dör,
fränder dö,
land och folk förgås.
Sedan Håkon for
till de hedna gudarna,
många i träldom förtryckas.

Deyr fé,
deyja frændr,
eyðisk land ok láð;
síz Hôkon
fór með heiðin goð,
mǫrg es þjóð of þéuð

Så slutar dikten Hákonarmál eller översatt till svenska Håkonarmål. Dikten skrevs på 960-talet, inte långt efter kung Håkon stupat i strid år 961. Kanske gjordes den redan samma år. Mannen som lät göra dikten hette Eyvindr Skáldaspillir. Han trodde på den religion som varit hans fäders och han svek den aldrig. Eyvindr Skáldaspillir blotade och gjorde dikter till gudamakternas ära och han kallade gudarna för hedna gudar, hedniska gudar. Han sa aldrig att de var den forna sedens gudar. Redan på 960-talet enligt vår tidräkning använde folk som trodde på Oden, Brage och Tyr begreppet hedning. Kanske var det ursprungligen en beteckning de kristna använde om de som inte hade samma religion som de själva, kanske fanns det något nedsättande i ordet. Men många gånger i historien har folk börjat använda begrepp som först varit nedsättande till att själva använda det, och då som ett positivt ord.
Så låt oss kalla oss hedningar. Vi är hedningar som har en hednisk religion och tror på hedna gudar.
Asatro då, användes det begreppet i äldre tider? Ja kanske:
Ett altar han mig gjorde,
uppfört av stenar,
nu har stenen av glöden
till glas blivit;
han färgade den på nytt
med nötblod röd,
på asynjor alltid
Ottar trodde.

Hörg hann mér gerði
hlaðinn steinum,
– nú er grjót þat
at gleri orðit; –
rauð hann í nýju
nauta blóði;
æ trúði Óttarr
á ásynjur.

Så låter tionde versen i Sången om Hyndla på fornnordiska Hyndluljóð.
På asynjor alltid Ottar trodde, tro på asynjor låter nästan som tro på asar, asatro. Kanske fanns redan begreppet asatro redan i gamla hednisk tid?
Och varför ska man kalla någonting för forn sed? Forn sed syftar på den tro som fanns innan den nya seden det vill säga kristendomen kom. Men kristendomen är inte en sed enligt en riktig hedning, det är osed. Ingen kristen av idag säger att de utövar sed, då borde ingen heller utöva forn sed.
Sålunda ärade läsare, kalla er för hedningar, nyhedningar eller asatroende, det räcker gott och väl.

4 kommentarer på “Redan i hednisk tid kallade hedningarna sig för hedningar!

  1. asatemplet skriver:

    Jag kallar mig själv hedning! Det är högst sannolikt ett ord som myntades av kristna, men det är för det inte ett negativt ord – inte för mig iaf. Ordet hedning är för mig ungefär som ordet ”rebell”.

  2. […] vill längre associeras med feenomenet, eller ha med samfund som företräder detta att göra. Termen används bara på ett enda ställe av Snorre, och saknar historisk bakgrund medan bevisen fö…Ingen vill heller använda ordet ”forn” som betyder föråldrat, ute, inaktuellt; eller […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s