Armilustrium

Armilustrium

I den gamla goda hedniska tiden hölls det den 19 oktober en högtid till guden Mars ära i Rom. Högtiden var för att markera att nu var vintern snart inne och den tid på året som militära aktiviteter utspelades på var till ända. Legionärerna i den romerska hären renade symboliskt sina vapen denna dag, trumpeter förkunnade att vapnen nu skulle in i förråden och djuroffer till Mars ära förrättades det prästerskap Mars hade så kallade salii spelade en viktig del i ceremonin. Bara några dagar innan hade en högtid till gudens ära hållits, den benämndes eguus october.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s