October Equus

October Equus

I den romerska religionen är den 15 oktober en högtidsdag. Då firas october equus. Festen var i äldre tider då tron på den gamla religionen var självklar en viktig fest. Festen syns dock ha firats mest i själva staden Rom.

Oktober förknippas med den högste guden Jupiter, men equus firades till Mars ära. Tiden runt 15 oktober är även slutet för jordbrukssäsongen i den gamla romerska kalendern men också en tid då krigs och militärtjänst tar slut för året. Såväl jordbruk som krig förknippas med Mars.

I Rom firades dagen med hästkapplöpningar. Vagnar med tvåspann tävlade vid Campus Martius och den häst i det vinnande ekipaget längst fram på högersidan offrades. Huvudet och svansen på hästen skars sedan av. Men först hade hästen dödats med ett spjut. Hästens huvud smyckades med en krans gjord av bröd.

Roms äldsta stadsdelar Subura och Sacra via började nu slåss om vem som skulle få tag i hästhuvudet. Den stadsdel som lyckades tog med sig huvudet som skulle skänka lycka över de som bodde där.

Minnet av trojanska kriget tros även ha legat bakom denna högtid. Romarna ansåg själva att de härstammade från Troja. Hjälten Aeneas som för övrigt nämns i Iliaden flydde tog sig till italiska halvön. Aeneas blev sedan förfader till Romulus som grundade själva staden Rom. Hästen som offras ska då symbolisk representera den trojanska hästen.

Fyra dagar senare hölls ännu en fest till Mars ära, armilustrium. 27 februari och 14 mars hölls andra kapplöpningar med häst och vagn till Mars ära.

mars-och-hast-pa-mynt

Mynt med Mars och en häst avbildad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s