Se det med ett leende, räkmackans dag

Se det med ett leende, räkmackans dag

Sedan 2009 har den 14 oktober varit räkmackans dag. Egentligen borde väl namnet vara räksmörgåsens dag. Dagen är troligen vald för att den inte krockar med någon annan dag. Räkmackan eller vad den nu ska benämnas kom till i slutet av 1800-talet. Troligen så är den inspirerad av danskt smørrebrød. Bröd med smör och eventuellt pålägg kommer av kravet att kunna ha tillgång till rejäl och mättande mat även när man är borta från hemmet vid exempelvis arbete eller annan tidskrävande aktivitet.

Men räkmackan är en svensk lyxversion av det danska smørrebrødet. Räkmackan kan placeras mellan lättare måltid i miljö som är elegantare än vardagen men inte lika exklusivt som finare middag. Ofta äts räkmackan av folk som reser och som vill unna sig något lite lyxigare än vanliga smörgåsar men som ändå inte vill ha en traditionell lunch eller middag. Det är faktiskt så att räkmackans dag började firas på Arlanda flygplats. Cirka 260 000 räkmackor går åt per år vid Arlanda. Dagen kom inte till för att få folk att äta mer räkmackor utan för att fira att de redan äter. Det är inte som exempelvis alla hjärtans dag där man nästintill hittade på en dag bara för att sälja mer blommor och konfekt. Vanför just då räkor? Räkor är ingenting man äter till vardagslag. Dels är det dyrt och dels är det inte speciellt mättande. Räkor är inte vardagsmat men heller inte extremt överflödigt, det är ”vardagslyx”.

Räkor, majonnäs, ägg, och citron är de traditionella ingredienserna. Ibland serveras räkmackan med salladsblad, kaviar och dill. Brödet kan variera men måste vara så rejält att det kan bära ett större antal räkor. Majonnäsen har också den egenskapen att den är lite klibbig. Med lite erfarenhet kan den person som tillverkar rätten bygga stora lager med räkor. Det är bara räkans stjärt som serveras på smörgåsen och den är förstås skalad. Räkan är tillagad genom kokning. Ingen speciell dryck finns till räkmackan. Kaffe, läskedryck, öl, vin och kanske rent av en snaps kan förekomma.

Mat är inte bara livsmedel, det är kultur. Matens betydelse för kulturen blir ofta väldigt tydligt när maten ger upphov till vissa uttryck eller idiom. Att ”glida in på en räkmacka” är ett sådant idiom. Det betyder att personen som ”glidit” har det synnerligen lätt i ett visst sammanhang, eller att personen åker snålskjuts på andras arbete. En skröna säger att begreppet kom från en arrangör av en stor skidtävling i Åre som ville ha mat efter att köket stängt och hovmästaren sagt nej till att servera. Skidarrangören lyckades övertala hovmästaren att servera en räkmacka. Hovmästaren ska dock som krav ställt att han fick åka först vid nästa veckas tävlingar. Arrangören lovade detta och hovmästaren gjorde vad han drömt om, han startade före världseliten. Åket blev väl inte så bra, men man hade glidit in på en räkmacka. Skrönans sanningshalt må någon annan undersöka.

raksmorgas

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s