Nionde oktober, dagen då tre romerska gudamakter firas!

Nionde oktober, dagen då tre romerska gudamakter firas!

I den romerska religionen är den nionde oktober en dag helgad åt tre makter, Genius Publicus, Fausta Felicitas, och Venus Victrix. Dessa firades på Capitolium i Rom.

Genius

Genius är i den romerska tron en slags skyddsande som alla män föds med. Alla kvinnor föds med en juno, trots namnet ska denna juno inte förväxlas med gudinnan Juno. Men även städer, staddelar, byar och gator och andra platser hade sin genius. Dessa kallas då för Genius loci.

Även vissa arbeten och föreningar syns ha sin genius. I äldre tider då de romerska kejsarna var hedningar offrade folket åt kejsarens genius, i senare tid missuppfattat av många som trott att man offrat till kejsaren som person. Förvisso blev många kejsare upphöjda till gudar efter sin död, men det är en annan sak.

Det var vanligt att man offrade till sin genius på sin födelsedag men även på andra dagar.  Den romerska religionen lär ut att en genius är inte kan skiljas från individen men har ett gudomligt ursprung. Genius har samma funktion som fylgior och hamingjor i nordisk religion.

Då genius var viktiga för både enskilda och själva romerska staten är det inte förvånade att dessa skyddsandar fick en egen dag då de hyllades kollektivt. Det finns avbildningar av genius där skyddsanden ser ut som en människa med har vingar. Tron på genius övertogs mer eller mindre av de kristna som kallar dem för skyddsänglar. Genius loci avbildas med ymnighetshorn dryckesskål och kanske även med en orm.

Felicitas

Fausta Felicitas uppmärksammades samma dag, Felicitas är gudinnan för framgång och lycka. Namnet ska i översättning just betyda lycka. Gudinnan Felicitas har flera epitet. Som Felicitas Augusta förknippas gudinnan med kejsaren och kulten kring honom, samt det romerska riket. Under namnet Felicitas Publica förknippas gudinnan med det romerska folket. Felicitas Temporum är gudinnan Felicitas ”i tiden”, en titel som betonar Felicitas upplevs under rådande omständigheter som dyrkaren befinner sig i. Men slutligen som Felicitas Faustas som firas den nionde oktober. Faustas betyder närmast i översättning lycklig, framgångsrik.  Ibland har denna gudinna förknippats med gudinnan Fortuna, men Fortuna är främst ödesgudinna medan Felicitas enbart är en lycko- och framgångsgudom. Det säger nästan sig självt att denna gudinna var populär och hon brukade i äldre tider avbildas på mynt.

Venus

Venus Victrix är förstås gudinnan Venus. Tillnamnet Victrix syftar på seger. Som segergudinnan har Venus två dagar sig tillägnade, tolfte augusti och nionde november. I överförd mening kan Venus Victrix betyda att hon segrade över männens hjärta och i förlängning att kärleken segrar över allt.

genius-romersk-skyddsande

En genius, romersk skyddsande.

altare-rest-till-jupiter-och-geniys-loci-av-xxx-legionen

Ett altare rest till Jupiter och Genisu loci, som skyddar den XXX romerska legionen.

felicitas-romersk-gudinna

mynt med gudinnan Felicitas avbild.

venus-staty

Venus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s