Konstnärer del XXVI Jacques Callot

Konstnärer del XXVI Jacques Callot

Om ens far är anställd vid hovet och man själv tillhör lågadeln men ändå vill bli konstnär, vad gör man då? Jo man rymmer hemifrån och tar sig till Italien för att studera. Så resonerade den unge Jacques Callot. Vår konstnär föddes 1598 i staden Nancy i hertigdömet Lorraine. Studierna bedrevs i Rom och Florens. I Florens fick den mäktiga familjen Medici ögonen på den talangfulle Callot och han fick flera uppdrag. 1621 flyttade dock Callot hem till Nancy och bodde där till sin död, fast han företog en del resor till Amsterdam och Paris. 1623 gifte sig Callot med Catherine Kuttinger. Som konstnär var Callot även i fortsättningen framgångsrik och hade som beställare av och köpare såväl franske kungen som hertigen av Lothringen.

Fram till 1615 arbetade Callot främst med kopparstick och motiven var andras målningar. Efter 1615 blev det främst etsningar och skapandet tog nya vägar, Callot valde i större utsträckning sina egna motiv. Callot var med och utvecklade etsningen som konstart och anses vara en av de främsta inom denna genre. Motiven Callot använde var olika, landskapsvyer, porträtt av rika beställare, folklivsskildringar men också skådespelare och dvärgar. 1600-tals människor hade ofta en väldigt stor fascination av dessa människor som levde som hovdvärgar och marknadsartister. Just en serie etsningar heter på svenska ”groteska dvärgar”.

I Sverige är Callot främst känd för sitt verk ”Krigets elände” eller som det heter på franska “Les Grandes Misères de la Guerre”. I 18 etsningar från 1633 visar Callot kriget, senare kallat det trettioåriga krigets härjningar. Det är bilder föreställande avrättningar, mord, våldtäkter och plundringar. I Sverige är det mer regel än undantag att visa några av dessa bilder då en bok om det stora kriget ska ges ut.

14 mars 1635 avled och begravdes Callot i Nancy, staden som såg honom födas och utveckla sin konst. 1400 etsningar gjorde Callot. Vi visar här ett självporträtt gjorde efter en målning som en av konstnärens vänner Anthony van Dyck målade en interiöretsning samt några bilder från Groteska dvärgar och krigets elände.

jacques-callot-sjalvportratt

callot-dvarg

callot-dvarg-2

callot-dvarg-3

callot-1630

callot-krigets-elande-3-slaget

callot-krigets-elande-5-plundringen

callot-krigets-elande-7-forstorelsen-och-brannandet-av-en-by

callot-krigets-elande-del-11-hagningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s