Mörksuggan

Mörksuggan

Från Gagnef i söder via Djura, Åhl Leksand och till Rättvik i norr lever i folktron ett väsen som benämnts mörksuggan. När folk började tro på detta väsen vet man inte, men det är cirka nittio år sedan eller så som folklivsforskare upptecknade berättelser om denna varelse. Rent etnologiskt tillhör mörksuggan den grupp som kallas ”pedagogiska fiktioner”. Mörksuggan har en sådan funktion, för att förhindra att barn är ute för sent på kvällarna så har man sagt att akta er så inte mörksuggan kommer. Enligt en berättelse kan mörksuggan äta upp vägen för barnen så att de får svårt att hitta hem.

Mörksuggan har setts som en slags symbol för mörker när det är som mörkast. Och mörkt kan det bli även i trakterna kring Siljan. En berättelse från Rättvik där tron på denna varelse syns ha varit starkast låter så här. En man i nästan 90 år gammal från Rättvik berättade vad som hände då han var åtta år gammal och lekte med sin lillasyster:

morksugga

”jag minns det som det skulle hänt igår. Ändå är det mer än åtti år sedan. Mor gick resolut till dörren och ropade: kom in mörksugga. Det nyss så heta blodet hos oss frös nära nog till is, håret satt som iborrat, ögonen stirrade och benen sviktade, då jag fick tag i lillasysters arm och försökte komma till fållbänken framför den stora parsängen. Jag tror inte att något syntes i dörröppningen, men tyst blev det ögonblickligen.”

Hur denna varelse som av namnet att döma borde vara av honkön ser ut viste man inte. Men rättviksfödde konstnären Verner Molin 1907-1980 tog sig för att försöka avbilda den. Sedan flera årtionden tillbaka är mörksuggan nu en slags symbol för Rättvik och en populär turistsouvenir. Rättviks kommun får in en och annan peng men så har en del av mystiken försvunnit.  Från myt till kommersialism.

morksuggor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s