Konstnärer del XXV W. G. Collingwood

Konstnärer del XXV W. G. Collingwood

Vissa konstnärer och författare blir aldrig kända med namn utan bara med förkortningar. J R R Tolkien är ett exempel och mannen vi ska berätta om nu är ett annat. W. G. Collingwood eller rättare William Gershom Collingwood hade en brittisk far och en schweizisk mor och föddes 6 augusti 1854 i staden Liverpool. Fadern var målare och äpplet föll inte långt från trädet.  William Gershom Collingwood reste till Oxford 1872 för att studera. Vid universitetet träffade han John Ruskin som fick ett avgörande inflytande på Collingwood. Ruskin som var konstprofessor hade startat konstgruppen prerafaeliterna tillsammans med några andra konstnärer. Collingwoord blev senare assistent hos Ruskin men fortsatte också studera konst vid Slade School of Fine Art och slutligen vid Royal Academy of Arts 1880. 1883 gifte sig Collingwood med Edith Mary Isaac. Tre döttrar och en son blev det i äktenskapet. Colllingwood skrev en biografi över Ruskin 1893 men skrev också en roman om en viking som fick titeln Thorstein of the Mere. 1897 besökte Collingwood Island och resan gav honom flera konstnärliga impulser. Resan blev sedan en bok tillsammans med Collingwoods isländske vän Jón Stefánsson och fick titeln Pilgrimage to the Saga-steads of Iceland. Några år senare arbetade de båda med en översättning av Kormak Ögmundarsons saga. Collingwood gjorde även illustrationer till en brittisk utgåva av den poetiska eddan. Viktigaste arbetet anses dock vara Northumbrian Crosses of the pre-Norman Age. Collingwood upptecknade och illustrerade många av dessa stenkors.

1907 fick W G: Collingwood titeln professor och var medlem och senare ordförande för Viking Society for Northern Research. När det första av två världskrig bröt ut blev Collingwood anställd av brittiska flottan. Collingwood gjorde minnesmärken över brittiska sjömän och de var inspirerade av äldre tiders stenkors nu allmänt kallade kelterkors.

1927 fick Collingwood sin första hjärnblödning, flera skulle följa. Hans fru avled 1928 och det var en trött och sliten konstnär som avled 1 oktober 1932.

Här kommer nu några verk av Collingwood. Bilder från Ruskins hemort Brantwood, från Island samt några illustrationer till eddan och ett självporträtt.

Collingwood, William Gershom; Brantwood from the Lake; The Brantwood Trust; http://www.artuk.org/artworks/brantwood-from-the-lake-142998

Collingwood, William Gershom; Professor Ruskin's Orchard; The Brantwood Trust; http://www.artuk.org/artworks/professor-ruskins-orchard-143000

collingwood-6

collingwood-10

collingwood-2

collingwood-3

collingwood-4

collingwood-9

collingwood-1

Self portrait as Sea Captain  *oil on canvas,  *60.6 x 50.6 cm

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s