Tankar i OS tider

Tankar i OS tider

När kristendomen fick allt mindre inflytande över själarna i Europa, ja då återkom de olympiska spelen. Theodosius I regerade 379- 395 ayps och är väl mest känd för att han 393 förbjöd spelen som ursprungligen var religiösa riter till guden Zeus ära. 1896 återkom spelen, om än i mycket modifierad form. Zeus tittar nog fram och ser vad som sker på arenorna i dagarna. Spelen av idag har även tvingat fram lite förnyelse i de muslimska länder som är mer än lovligt monoteistiska. Kvinnor från bland annat Saudiarabien får delta, om än i heltäckande tävlingskläder. Inte ens Muhammeds intolerans lära är huggen i sten. Typiskt är ju att just bovarna i islamiska staten hotat med terror. I spelen i dag är över 200 länder representerade. Många av länderna är mycket skilda åt i vanliga fall. Men i OS får de vara med och de får ha sitt groll i väntan på något annat tillfälle.

Som asatroende kan det ju vara en fråga om det inte finns någon ”idrottsgud” och det finns det faktiskt. Ull som är tvekampens, bågskyttets och skidornas gud är bäst lämpad för denna funktion. Fast han verkar onekligen passa bättre till vinterspelen. Med lite god vilja kan man i OS se hedendomens återkomst i världen!

Gillar OS så kan ni passa på att skicka en vänlig tanke till denne grekiske gud!

Gillar OS så kan ni passa på att skicka en vänlig tanke till denne grekiske gud!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s